Pojan pahin pelko

8. marraskuuta 2018, Riku Siivonen

Long Playn isänpäiväkalenterin kolmannessa luukussa Riku Siivonen muuttuu isäkseen.

Isänpäiväkalenteri: Riku Siivonen

Pojan pahin pelko on muuttua isäkseen. Ihan parhaatkin kiltit isät ovat pojilleen hahmoja, joiden sanomiset ja tekemiset vähintäänkin ärsyttävät. Tuollaiseksi en ainakaan halua aikuisena!

Silti se väistämättä tapahtuu. Geenit vai kasvatus, ihan sama, kun aikuistuva mies huomaa toistavansa isänsä puhetapoja, ikiaikaisia vitsejä (”Mitä on ruokana? Talkkunaa ja ruumenia!”) ja arvostuksia. (”Vain ymmärtämättömät massat käyvät ostoskeskuksissa.”)

Hirveältähän se tuntuu.

Isäni kuoli pari vuotta sitten ja tuntuu, että se vain kiihdytti metamorfoosia. Huomasin yhtäkkiä viihtyväni isän pientilalla yksikseni, aivan kuin hänkin. Ja teen siellä niin kuin hänkin: keräilen tavaroita, joita aion korjata mutta joita en koskaan korjaa. Uudet projektit ja saamattomuuden vielä kestäisi, mutta sen lisäksi olen isäni kaltainen myös ihmissuhteissa. En osaa mennä toista lähelle, en osaa korjata suhteitani sen enempää kuin haalimiani tavaroita. Pakenen niitä. Pahimmillaan uusiin projekteihin.

Kaikki tuo ahdisti aluksi. Tuntui, että oma persoona hukkuu jonnekin menneiden vuosikymmenten painolastien alle. Mutta pikkuhiljaa olen onnistunut suuntaamaan ajatuksiani toisin. Muistan, että isä teki paljon enemmän hyviä kuin huonoja asioita. Muistan ihmisten puheet hautajaisissa. Kyllä, isä oli erikoinen tapaus ja itsepäinen, mutta hän oli aina pienten puolella, tärkeilyä vastaan ja näytti sen työssään ja toiminnassaan.

Samalla olen tajunnut, että en ole myöskään historiani vanki. Isän on vain puolet minua. Minä sentään yritän muuttaa vaikkapa sitä, kuinka pystyn ymmärtämään ja jakamaan tunteitani ihmissuhteissa. Isältä se jäi ehkä puolitiehen.

Näköjään pojat voivat jäädä jumiin isäsuhteeseensa.

Onneksi sentään äitisuhteet ovat aina mutkattomia ja helppoja.

ILMOITUS

Long Playn isänpäivälahja

Lahja isille, jotka luulivat tietävänsä jo kaiken
Anna isälle vuodeksi laatuaikaa ja hanki Long Playn lahjatilaus tarjoushintaan 48 euroa (norm. 64 €). Tilaus sisältää 12 tulevaa juttua ja koko Long Playn arkiston (lähes 70 pitkää juttua ja yli 20 äänikirjaa).