Turvapaikanhakijoiden pidätykseen johti polveileva huhuketju

22. kesäkuu 2016, Ari Lahdenmäki

Keskusrikospoliisi kertoi tänään lopettaneensa lähes puoli vuotta kestäneen esitutkinnan, jossa kuutta turvapaikanhakijaa epäiltiin julkisesta kehottamisesta rikokseen. KRP oli saanut paikallispoliisilta vihjeen, jonka mukaan turvapaikanhakijat olisivat suunnitelleet rikoksiin ryhtymistä. Epäilyt ovat nyt osoittautuneet perusteettomiksi.
Länsi-Uudenmaan poliisin lupapalveluissa työskentelevä konstaapeli sai 29. joulukuuta esimieheltään tehtäväksi selvittää, ”muodostavatko Aavarannan vastaanottokeskuksessa olevat turvapaikanhakijat erityisen uhan uuttavuotta silmällä pitäen”. Keskus sijaitsee Kirkkonummella.
Konstaapeli keskusteli vastaanottokeskuksen vartijoiden kanssa, jotka kertoivat löytäneensä maastosta Jägermeister-viinakätkön. ”Muista uhista he eivät kertoneet”, KRP:n päätösasiakirjassa todetaan. Sitten konstaapeli puhutti erästä keskuksen asukasta, joka kertoi sääntöjä noudattamattomista turvapaikanhakijoista: nämä juopottelivat ja jättivät ruoka-astiansa muiden vietäviksi.

Turvapaikanhakija neuvoi konstaapelia puhumaan vielä kahden muun asukkaan kanssa. Näistä toisella olikin poliisia kiinnostava tarina kerrottavanaan.
Hänen mukaansa eräs asukas oli organisoinut noin 50 hengen joukon, joka pyrkisi aiheuttamaan epäjärjestystä yleisillä paikoilla sekä tekemään ”hirveitä asioita”. Hän puhui naisista, viinasta ja raiskauksista. Se, keneltä hän oli asiasta kuullut, ei konstaapelille selvinnyt.
Uuudenvuodenaattona KRP pidätti kuusi irakilaismiestä Aavarannassa. Epäillyt kiistivät suunnitelleensa mitään rikoksia. Poliisi kuuli heidän lisäkseen 14:ää todistajaa.
Kuulustelukertomuksista ilmenee, että vastaanottokeskuksessa olevien turvapaikanhakijoiden välillä on epäluuloja, jotka juontavat šiialaisten ja sunnalaisten muslimien välisistä jännitteistä.
”Ei ole poissuljettavissa, että nämä jännitteet vaikuttavat myös eräiden todistajien kuu1ustelukertomusten luotettavuuteen”, tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Thomas Elfgrenin allekirjoittamassa päätöksessä sanotaan.

KRP vapautti epäillyt 2. tammikuuta, mutta Elfgren sanoi vielä tuolloin Helsingin Sanomille, että heitä epäiltiin yhä julkisesta kehottamisesta rikokseen. Nyt rikosepäilyt ovat siis lopullisesti rauenneet. Kirkkonummella tehdyt pidätykset yhdistettiin julkisuudessa Saksan Kölnin kaoottiseen uudenvuodenjuhlaan ja Helsingin poliisin ristiriitaiseen tiedotukseen, jonka mukaan Helsingin Senaatintorilla ulkomaiset miehet olisivat ahdistelleet naisia joukolla.
Long Playn pitkä juttu ”Vuoden 2015 tapahtumat” kertoo pakolaisiin liittyvistä huhuista ja uutisista. Se ilmestyy 29. kesäkuuta.

Oikaisu 22.6. klo 16.45. Jutussa sanottiin aiemmin virheellisesti, että esitutkinta oli kestänyt yli puoli vuotta. Esitutkinta kesti kuitenkin lähes puoli vuotta.