Syyttäjän Ulvila-avaintodistaja on amatöörisalapoliisi

11. marraskuu 2015, Ari Lahdenmäki

Syyttäjien uusi Ulvilan surman avaintodistaja kapellimestari Raine Ampuja näyttää Long Playn tietojen mukaan olevan myös amatöörisalapoliisi. Hän on kommentoinut murhatutkintaa rikosharrastajien Murha.info-keskustelufoorumissa nimimerkillä Alpo Holisti.
Raine Ampuja on kertonut käyttäneensä nimimerkkiä Jalmari Pipo lentosimulaattoriharrastuksessaan. Elokuussa 2013 on Twitteriin liittynyt nimimerkki Alpo Holisti, jonka käyttäjätunnus on @jalmaripipo.
”Alpo Holisti” kirjoitti rikosharrastajien Murha.info-keskustelufoorumiin jo 2012 teorioita siitä, että hätäpuhelu olisi osin ennalta nauhoitettu. Kun syyttäjä alkoi kesäkuussa tutkia Ampujan väitteitä, Alpo Holisti vaikeni Murha.infossa.
Syyttäjät hakivat keväällä korkeimmalta oikeudelta valituslupaa Vaasan hovioikeuden tuomioon, joka totesi Anneli Auerin syyttömäksi miehensä murhaan. Valituslupahakemuksen mukaan Auer on nauhoittanut surmayönä soittamansa hätäpuhelun osin etukäteen. Väitettään syyttäjä tukee muun muassa Ampujan todistelulla.
Kihlakunnansyyttäjä Kalle Kulmala sanoo Long Playlle, ettei ole tietoinen Ampujan salapoliisiharrastuksesta mutta ettei sillä ole asiassa merkitystä.
”En osaa sanoa. Minulla ei ole varmaa tietoa. Ampuja esitti havaintojaan syyttäjälle, ja niiden perusteella päätettiin koota tukijaryhmä. Yhden henkilön varaan ei tässä vaiheessa asiaa voitu jättää”, Kulmala sanoo.

Poliisi kuulusteli Raine Ampujaa lisätutkintaa varten todistajana sähköpostitse. Ampuja kertoo kokemuksestaan äänten analysoinnin parissa kuulustelupöytäkirjassa.
”Kapellimestarin työ perustuu nimenomaan äänten erotteluun. Lisäksi olen toiminut säveltapailun ja sovituksen opettajana mm. Sibelius-Akatemissa”, Ampuja sanoo.
Hän viittaa myös Voice FM:n nettisivujen uutiseen, jossa aivotutkija, dosentti Minna Huotilainen sanoo, että kapellimestarit voivat keskittyä oikeanpuoleisiin soittajiin ”vaimentamalla” vasemmanpuoleiset soittajat ja ”vahvistamalla” oikeanpuoleiset.
Ampujan lisäksi tutkijaryhmään kuuluivat keskusrikospoliisin (KRP) äänitutkija Tuija Niemi, Tampereen teknillisen yliopiston signaalikäsittelyn apulaisprofessori Tuomas Virtanen, säveltäjä Otto Romanowski, Aalto-yliopiston mediatekniikan laitoksen professori Tapio Lokki, Studio Kekkonen -musiikkistudion omistaja ja pääkäyttäjä Mikko Raita sekä musiikin maisteri, tuottaja Markku Veijonsuo.
Kulmalan mukaan syyttäjä ei valinnut lähinnä muusikoista koostuneen tutkimusryhmän muita jäseniä. Tekikö sen Ampuja itse? Kulmala sanoo, ettei tiedä. Long Play yritti kysyä asiaa Ampujalta tiistaina mutta hän ei vastannut soittopyyntöön, puheluihin eikä tekstivistikysymkseen.
KRP:n äänitutkija Tuija Niemi puolestaan kertoo, ettei hänellä ole lupa kommentoida tutkintaa medialle vaan että tehtävä kuuluu syyttäjälle.
Syyttäjien valituslupahakemukseensa liittämän kirjelmän mukaan Niemi tuli Ampujan yhteydenoton jälkeen samaan tulokseen kuin Ampuja. Myöhemmin Ampuja, Lokki, Romanowski ja Raita laativat lausunnon, jonka mukaan hätäpuhelu on osin ennalta nauhoitettu.
Tuija Niemi on kuunnellut hätäpuhelua runsaasti. Vuonna 2006 kun poliisi epäili, että Ulvilan murhan teki taloon tunkeutunut hyökkääjä, Niemi ilmoitti kuulevansa nauhalta ulkopuolisen hyökkääjän sekä kamppailun ääniä.
Vuonna 2009 poliisi alkoi epäillä, että Anneli Auer onkin miehensä murhaaja. Niemi laati hätäkeskusnauhasta uuden arvion, jonka perusteella hän ei kuullutkaan siltä ulkopuolisten ääniä. Vuonna 2011 syyttäjä esitti ensi kertaa, että Auer olisi nauhoittanut surman etukäteen. Väite oli peräisin Auerin pojan kertomuksesta; lapsi oli tekoaikaan seitsenvuotias. Tuija Niemi kuunteli taltion jälleen ja löysi siitä tällä kertaa merkkejä etukäteen nauhoitetuista osuuksista.
(Niemi on koulutukseltaan foneetikko, eikä hänellä ole ääniteknistä koulutusta.)
Oikeus ei uskonut, että hätäkeskuspuhelu olisi sisältänyt ennalta äänitettyjä osioita. Siitä ei ole antanut viitteitä myöskään FBI:n laboratoriossa tehty tallenteen tutkimus.
Long Playn pitkä artikkeli Taksikuski kertoo Auerin pojan kertomuksesta niin ikään kummunneesta, erikoisesta seksuaalirikostutkinnasta.

Auerin puolustus hankki syksyllä asiantuntijalausunnon äänisuunnittelija Micke Nystörmiltä. Lausunto on osa Auerin asianajajan Juha Mannerin korkeimpaan oikeuteen perjantaina 6. marraskuuta jättämää vastausta.
Nyströmin mielestä taltiosta ei ole kuultavissa viitteitä siitä, että se sisältäisi ennalta äänitettyjä osia. Korkein oikeus päättää aikanaan, antaako se syyttäjille valitusluvan.

Lue Ari Lahdenmäen Taksikuski täältä.