Porin apinajuttu

15. syyskuu 2015, Ilkka Karisto

Tasan 90 vuotta sitten Daytonin kaupungissa Yhdysvalloissa käytiin pitkä oikeudenkäynti, jossa syytettynä istui nuori opettaja John Scopes. Hänen rikoksensa oli evoluutioteorian opettaminen. Tennesseen osavaltio oli alkuvuodesta 1925 kieltänyt Raamatun luomiskertomusten vastaisten oppien levittämisen kouluissa.
Oikeudenkäynnistä tuli valtava mediatapaus: paikan päällä sitä seurasi parisensataa toimittajaa, muutama Euroopasta asti matkustanutkin. Istunnot radioitiin Yhdysvalloissa valtakunnallisessa verkossa.
Oikeudenkäynnistä tuli kiivas taistelu tieteellisen ja fundamentaalikristillisen maailmankäsityksen välillä ja se sai nopeasti kutsumanimen Daytonin apinaoikeudenkäynti (joku osoitti tilannetajuaan tuomalla oikeustalon pihamaalle pari koulutettua sirkusapinaa). Neljä vuotta myöhemmin amerikansuomalainen kaivosmies ja kuplettilaulaja Antti Syrjäniemi levytti kappaleen Daytonin apinajuttu, jossa hän teki pilkkaa syyttäjän heppoisista argumenteista ja Tennesseen takapajuisuudesta.
90 vuodessa on tapahtunut paljon, mutta mikään ei tunnu muuttuneen. Se on vielä jotenkin ymmärettävissä, että Tennesseen osavaltiossa hyväksyttiin kolme vuotta sitten laki, joka pakottaa opettajat käsittelemään koulussa evoluutioteorialle vaihtoehtoisia teorioita, jos oppilaat niin haluavat, mutta vaikeampaa on sulattaa sitä, että vuonna 2015 porilainen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Laura Huhtasaari ilmoittautuu oma-alotteisesti Facebookissa evoluutioteorian kieltäjäksi. Suorastaan häkellyttävää on Huhtasaaren apinapuheiden yhtäläisyys Antti Syrjäniemen parodiaan.
Huhtasaari: "Se nyt vaan on niin, että ihmiset eivät ole eläimiä, eikä eläimiä koskaan olleet."
Syrjäniemi: "Mutta se tiukalle otti / Daytonissa kehitysoppi / apinako niin paljon muuttuupi / siitä nyt hulluki suuttupi / ei ei, me ei olla apina!"
Oikeudenkäyntiin valmistautuessaan John Scopes kertoi asianajajilleen, ettei hän ole varma, oliko hän edes varsinaisesti opettanut Charles Darwinin oppeja, mitä nyt esitellyt muutamia kaavioita. Silti hän oli valmis menemään oikeussaliin, koska katsoi Darwinin olevan oikeassa (Scopes sai sadan dollarin sakkotuomion).
Myös Laura Huhtasaari on entinen opettaja. Ja nyt olisikin korkea aika tietää, mitä hän on mahtanut oppilailleen biologian tunneilla kertoa silloin, kun aiheena on ollut ihmislajin kehitys.