Pitkä matka, vasta alussa

8. joulukuu 2014, Johanna Vehkoo

Rakkaat journalismin ystävät!

Long Playn ensimmäinen vuosi lähestyy loppuaan. Ensimmäinen juttumme ilmestyi tammikuussa 2013, ja tänään julkaistaan järjestyksessä yhdestoista Long Play -single. Se on puhdasverinen essee, ja poikkeaa siksi muista sinkuistamme. Mutta [Tämä on Amerikka](/single/22/Tämä on amerikka) Yhdysvaltain poliittisesta lähihistoriasta on journalismia parhaillaan: se on valaiseva analyysi siitä, miten Yhdysvallat on päätynyt nykyiseen jakautuneeseen tilaansa. Uschanovin essee pureutuu syy- ja seuraussuhteisiin tavalla, joihin päivittäisjournalismi kykenee aniharvoin.

Se on ylipäätään hitaan journalismin idea. Long Play pyrkii etsimään aiheita ja näkökulmia paikoista, joihin alati muuttuvien uutisaiheiden perässä juokseva uutismedia ei ehdi katsoa.

Vuoden aikana on tapahtunut paljon. Helmikuussa julkaisimme jutun, josta taisi tulla koko kuluvan vuoden puhutuin yksittäinen artikkeli. [Himasen etiikka](/single/13/Himasen etiikka) nostatti niin kutsutun Himas-kohun, joka pysyi valtamedian otsikoissa liki päivittäin kahden kuukauden ajan, eikä se ole vieläkään täysin laantunut. Jutun jälkimainingeissa Suomen pääministeri joutui perustuslakivaliokunnan kuultavaksi ja oikeuskansleri Jaakko Jonkka moitti tutkimushankkeen tilaustapaa hyvän hallinnon periaatteiden vastaiseksi. Maassa heräsi myös ennennäkemättömän vilkas keskustelu tutkimusrahoituksen periaatteista.

Toiseksi suosituin sinkkumme on ollut [Totuuksien tavaratalo](/single/14/Totuuksien tavaratalo) , toistaiseksi ainoa pitkä ja perusteellinen artikkeli J. Kärkkäisen tavaratalon Magneettimedia-lehdestä ja muusta suomalaisesta salaliittoteoria-skenestä. Näiden lisäksi olemme julkaisseet juttuja esimerkiksi ihmiskaupasta Suomessa, jalkapallon korruptiosta, Suomen kaivosbuumista, psykopatiasta ja maailman suurimmasta spermapankista. Ristiriitaisimman vastaanoton on saanut Mikkelin kikkeli, käännösjuttu tanskalaisilta kollegoiltamme. Toisten mielestä teksti kuuluisi peruskoulun pakolliseen lukemistoon, toiset taas eivät ymmärrä, miksi koko juttu on julkaistu. (Kehotamme lukemaan avoimin mielin!)

Te Long Playn lukijat olette aktiivista porukkaa. Saamme teiltä paljon viestejä Facebookin, Twitterin ja sähköpostin kautta. Teimme syksyllä myös lukijakyselyn, jonka mukaan valtaosa teistä on yllättävän tyytyväisiä toimintaamme. Kiitämme tästä nöyrästi. (Meistä itsestämme tuntuu, että olemme tehneet ensimmäisen vuoden aikana paljon virheitä, joita osaamme jatkossa välttää.)

Olemme panneet merkille, että hidas journalismi ja single ovat tänä vuonna juurtuneet suomalaiseen media-alan kielenkäyttöön. LP:n toimitus toivottaa tervetulleeksi kaikki projektit, jotka helpottavat laatujournalismin saatavuutta digitaalisilla alustoilla.

Yhdentoista singlen julkaisemisen lisäksi perustimme ensimmäisen vuoden aikana oman journalismipalkinnon, järjestimme keskustelutilaisuuksia ja toimme näyttämölle Suomen ensimmäisen elävän aikakauslehden.

Kaikki tämä on ollut paljon enemmän kuin mitä osasimme odottaa.

Tilanteemme olisi kovin toisenlainen ilman parhaita kavereitamme, Hitaan journalismin yhdistyksen kannatusjäseniä. Heidän tukensa avulla olemme pystyneet julkaisemaan juttuja sellaisista aiheista, jotka eivät nouse uutismedian otsikoihin, mutta ovat silti tavattoman tärkeitä. Kiitos!

Kuten jotkut teistä ovat varmasti huomanneet, voitimme marraskuussa Helsingin Sanomain Säätiön järjestämän Uutisraivaaja-innovaatiokilpailun. Siitä saamme investointirahan, jonka turvin aiomme kehittää LP:n julkaisutoimintaa ainakin seuraavien kahden vuoden ajan. Kerromme maailmanvalloitussuunnitelmistamme tarkemmin myöhemmin. Nyt riittänee tämä: lupaamme julkaista ensi vuonna vielä parempaa journalismia.