Pieni puoluelehtikatsaus

24. helmikuuta 2015, Ilkka Karisto

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa arvuuteltiin äskettäin (14.2.2015), mitkä asiat nousevat puheenaiheiksi eduskuntavaalien alla.
Vaikka onkin hieman hassua, että maan suurin päivälehti veikkailee vaaliteemoja kuin Oscar-voittajia (käytännössähän HS voi vaikuttaa uutisvalinnoillaan aika paljonkin siihen, mistä Suomi puhuu), on kysymys silti kiinnostava.

Näinä klikkausjournalismin kulta-aikoina on helppo selvittää, mikä kansaa kiinnostaa: katsoo vain listoja luetuimmista verkkouutisista. Keskitytään tällä kertaa puoluelehtiin, koska voisi otaksua, että vaaleihin valmistautuvat poliitikotkin lukevat niitä sillä silmällä. Juuri nyt eduskunnan neljän suurimman puolueen potentiaalisia äänestäjiä kiinnostavat muun muassa tällaiset uutiset:

Verkkouutiset (kok):
Venäläistutkija talvisodasta: Suuret munaukset söivät ylivoiman hyödyn
Hallinto-oikeus tyrmäsi käytettyjen tuontiautojen verotuskäytännön
”Miksi kampaajan pitää rikkoa lakia kansanedustajan kauneuden tähden?”

Demokraatti (sd):
Kommentti: Testasin, minkä tuloksen vaalikone antaa, kun vastaa kaikkiin kysymyksiin ”en osaa sanoa”.
Sosialidemokraatit pystyvät parempaan
Ulosteiden keräämisestä 5€/kk – ”Kun opettaja uhkasi juottaa happoa tyttärelleni, tajusin, että asioiden on muututtava.”

Perusuomalainen (ps):
Halla-aho vastaa ”SKP-professorin” kritiikkiin
”Yritetäänkö ruotsin kieltä koskeva kansalaisaloite haudata valiokuntaan?” – asia Raija Vahasalon käsissä
Perussuomalaiset ei hyväksy pakolaisten lisäottoa

Suomenmaa (kesk):
Analyysi: Kokoomus vauhditti keppanaskandaalia
”Lohikaloista tullut vesien liito-orava – kaikki kielletään”
Mykkälän maitotilan tuloista katoaa vuodessa 185 000 euroa

Suppean puoluelehdistökatsauksen perusteella voi todeta, että yhtenäiskulttuuri todella on romahtanut ja että stereotypiat eri puolueiden kannattajien kiinnostuksen kohteista eivät ole tippaakaan liioiteltuja.
Näyttää myös siltä, että Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen veikkaukset vaaliteemoista (talous, verot, sote-uudistus, kuntien asema, Venäjä ja Ukrainan sota) eivät ole toistaiseksi vieneet ihan kaikkea huomiota. Se Demokraatin kakkauutinen kertoi muuten Intian kastittomista naisista – ja oli oikein asiallinen ja kiinnostava.