Pienen jalkapallomaan synty

19. lokakuu 2017, Esa Mäkijärvi

Espanja ilmoitti tänään peruvansa Katalonian itsehallinnon ja ottavansa alueen haltuunsa. Edessä on joko Katalonian nöyrtyminen tai alueen johtajien yksipuolinen itsenäisyysjulistus.

Tapahtui tulevina viikkoina ja kuukausina mitä hyvänsä, Katalonia kärsii. Sen kehitys pysähtyy, pääsee se lopulta itsenäiseksi tai ei. Tilanne vaikuttaa myös Espanjaan, joka on jo joutunut leikkaamaan kasvuennusteitaan.

Samalla kaikki, mitä tapahtuu politiikassa, toistetaan jalkapallossa. Siellä FC Barcelona on ylpeä itsenäinen Katalonia ja Real Madrid vahva keskusjohtoinen Espanja.

Ulkomaisissa kotikatsomoissa sympatiat näyttävät asettuvan useimmiten Katalonian – ja FC Barcelonan – puolelle. Katalonia on altavastaaja, josta on helppo pitää. Yksi itsenäisyysliikkeen näkyvimmistä kasvoista on FC Barcelonan kovaotteinen puolustaja, menestyvän katalaanisuvun vesa ja Shakiran puoliso Gerard Piqué, ja joukkueen julkisuuskuva on liberaali ja kaikin puolin trendikäs.

Katsaus sekä jalkapalloseurojen sikariportaisiin että Espanjan ja Katalonian poliittisiin johtajiin näyttää rumemman kuvan. Joka leiristä löytyy epäpäteviä roistoja.

FC Barcelona on julkisivunsa takana yhtä täynnä kyseenalaisia tyyppejä kuin päävihollisensa Real Madridin seurajohto. Joukkue on isolla rahalla pyöritettävä, voittoja ahnaasti tavoitteleva liikeyritys. FC Barcelonan nykyistä puheenjohtajaa Josep Maria Bartomeua tutkitaan veronkierrosta. Edes omat kannattajat eivät hänestä pidä.

Politiikassa vastakkain ovat Katalonian populistijohtaja Carles Puigdemont, kansallismielinen idealisti, ja Espanjan pääministeri Mariano Rajoy. Rajoy on ryvettynyt korruptioskandaaleissa. Puigdemont on entinen toimittaja, joka päätyi Katalonian johtoon puolivahingossa eikä uhmakkuudestaan huolimatta ole aina näyttänyt oikein tietävän, mitä haluaa.

Jos Katalonia irtautuu Espanjasta, yksi suurista häviäjistä on FC Barcelona.

Osa Espanjan jalkapallojohdosta haluaa nimittäin erottaa joukkueen maan pääsarjasta. Se olisi liigalle taloudellinen menetys, mutta poliittisesti ehkä välttämätöntä. Katalaanijoukkueen symboliarvo on liian suuri, jotta se voisi jatkaa.

Katalonia ulottuu Ranskaan. FC Barcelonaa ei päästettäisi pelaamaan myöskään Ranskan pääliigaan, koska Ranska ei aio tunnustaa Katalonian itsenäisyyttä.

Kävi Katalonian itsenäisyydelle mitä kävi, edessä olevat poliittiset prosessit ovat dramaattisimmillaankin tuskastuttavan hitaita. Vain jalkapallo tarjoaa nopeita ja suoria vastauksia, joita kansa molemmissa leireissä haluaa.

Madridin ja Barcelonan poliittinen kädenvääntö ratkaistaan vertauskuvallisesti jalkapallokentillä. Niin tehtiin jo Katalonian itsenäisyysäänestyksen päivänä, jolloin FC Barcelona kohtasi kotikentällään Las Palmasin. Suurelle stadionille ei päästetty yleisöä ja Las Palmas sai erikoisluvan kantaa paidoissaan pieniä Espanjan lippuja. Samana päivänä Real Madrid kohtasi sattuvasti Espanyolin, Barcelonan kakkosjoukkueen, joka on espanjalaismielinen. Riitojen voittaja jäi vielä auki, kun sekä Real Madrid että FC Barcelona nappasivat pisteet helposti.

Rauhaa ei ole odotettavissa, kun joukkueet kohtaavat Madridissa 23. joulukuuta. Suurten kohtaaminen, El Clásico, tulee olemaan poliittisesti tulenarka ja symbolisesti tärkeä.

Esa Mäkijärvi (s. 1984) on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja. Hänen tietokirjoistaan "Valkoinen baletti: kirjoituksia Real Madridista" oli Vuoden urheilukirja -ehdokas vuonna 2014. Kuva: A-lehdet.