Pelaako Fennovoima vain aikaa?

1. heinäkuu 2015, Hanna Nikkanen

Ydinvoimalaa Pyhäjoelle suunnitteleva Fennovoima luovutti 250-kiloisen rakentamislupahakemuksensa tiistaina työ- ja elinkeinoministeriölle tuntia ennen määräajan päättymistä. Osakasluettelosta paljastui yllätys: kroatialainen sähköyhtiö Migrit Solarna Energija ostaa yhdeksän prosenttia Hanhikiven voimalasta. Näin 60 prosentin eurooppalaisen omistusosuuden vaatimus täyttyi, ja neljä vuotta sitten perustetusta pienehköstä kroatialaisfirmasta tulee Fennovoiman kolmanneksi suurin omistaja Rosatomin RAOS Voiman ja Outokummun jälkeen.

Migritin osoite ja faksi- ja puhelinnumerot ovat samat kuin zagrebilaisella Titan Gradenje -yhtiöllä. Titan-konsernin omistaa venäläinen rakennusyhtiö Inteco. Intecon omisti ennen Venäjän rikkain nainen ja Moskovan entisen pormestarin Juri Lužkovin vaimo, Jelena Baturina. Lužkovin jouduttua Kremlin epäsuosioon Baturina myi Intecon Venäjän suurimmalle pankille Sberbankille sekä venäläiselle pankkimiljardöörille Mihail Siškanoville. Sberbank on lainoittanut Intecon hankkeita viime vuosina. Se on Venäjän suurin pankki ja sen suurin omistaja on Venäjän valtio. Se on myös Rosatomin keskeinen lainoittaja.
Kuvio ei näytä imartelevalta Fennovoimalle, mutta ehkä Migrit oli paras tarjolla ollut vaihtoehto.

Työ- ja elinkeinoministeriö voisi nyt ilmoittaa suorilta käsin, että rakentamisluvan ehdot eivät täyty eikä hallituksen tulisi ottaa hakemusta jatkokäsittelyyn. Se saattaisi kuitenkin olla vaikeaa, koska teknisesti ehdot täyttyvät: Migrit Solarna Energija on eurooppalainen yhtiö, ja sellaista haettiin.
Ministeriön kannalta helpompaa olisi päästää hakemus jatkokäsittelyyn. Viivästyksen aikana Fortum voisi vielä saada energiakauppansa Venäjällä järjestykseen ja tarjoutua ostamaan Migritin osakkeet.
Ja niin Fennovoima olisi Kroatian-pelillään onnistunut saamaan työ- ja elinkeinoministeri Olli Rehniltä lisäaikaa, jota Rehn juuri kiisti aikovansa antaa.

Toimittaja Hanna Nikkanen tutkii Fennoivoiman taustoja. Hänen juttuaiheensa voitti kesäkuussa Long Playn ja Mesenaatin Suuri journalismiralli - joukkorahoituskisan.