Maahanmuuttokriitikon pahin vihollinen: SPR

26. marraskuu 2015, Johanna Vehkoo

Lastenvaatefirma Reima kertoi torstaina Facebookissa lahjoittaneensa 5 000 euron edestä vaatteita Suomen Punaiselle Ristille. Päivityksestä tykkäsi alle tunnissa liki 700 ihmistä, mutta kommenteissa jyräsivät kovaääniset kriitikot, jotka ilmoittivat ryhtyvänsä välittömästi boikotoimaan yritystä. Heitä häiritsi, että vaatteet saattaisivat mennä turvapaikanhakijoille tai muille ulkomaalaisille. Suomen Punainen Risti on heistä paha ja vahingollinen järjestö, joka hyysää pakolaisia ja heittää suomalaisten antamia lahjoitusvaatteita kaatopaikoille.

Punaisen Ristin toiminnasta kertovien uutisten alle on alkanut ilmaantua saman sävyistä kommentointia. Mistäköhän tämä johtuu?
Laajempi kuva alkaa paljastua, kun etsii Googlella Hommaforumilta mainintoja SPR:stä. Vuodelta 2013 osumia löytyy alle 20 kappaletta ja vuodelta 2014 vain hiukan enemmän. Mutta kun haku rajataan vuoteen 2015, tuloksia tulee tuhansia.
Punaisen Ristin parjaaminen Hommalla on totisesti ottanut tuulta alleen kuluvana vuonna, kun SPR on perustanut Suomeen kymmeniä uusia vastaanottokeskuksia. Aina kun uudesta keskuksesta uutisoidaan, joku avaa Hommalla keskusteluketjun aiheesta. Hommalaisille SPR on "vastenmielinen järjestö", joka saa aikaan "oksennusrefleksin".
Kun Hommalla keskustellaan SPR:n saamasta vihaisesta palautteesta liittyen vastaanottokeskuksiin, nimimerkki Unelma sirpaleina kehottaa lähettämään lisää ja liittää avuliaasti mukaan palautelomakkeen verkko-osoitteen.
Nimimerkki Assyrialainen ehdottaa, että hommalaiset liittyvät porukalla SPR:n paikallisjärjestöihin ja valtaavat järjestön. Hän ehdottaa, että jatkokeskustelut aiheesta käydään Homman suljetuissa ketjuissa.

Vihan kohde voi tuntua hämmentävältä: miksi juuri SPR, joka tekee hyväntekeväisyyttä niin Suomessa kuin pakolaisten lähtömaissa?
Syyskuussa uutisoitiin, miten yhtä SPR:n työntekijää heiteltiin kivillä Lahdessa. Helsingissä lipaskerääjä kertoi joutuneensa uhkailujen kohteeksi. Hän osallistui vapaaehtoisena Nälkäpäivä-keräykseen, jonka tarkoituksena on auttaa pakolaisia eri puolilla maailmaa. Rahastosta autetaan myös suomalaisia, jotka ovat esimerkiksi menettäneet kotinsa tulipalossa.
Eikös maahanmuuttokriitikoiden argumentti ollut, että ihmisiä pitää auttaa lähtömaissa, jotta heidän ei tarvitsisi tulla tänne suomalaisten idylliä sotkemaan? Vai olisiko sittenkin niin, että todellisuudessa maahanmuuttokriitikoiden mielestä ketään ei-suomalaista ei pidä auttaa yhtään missään.