Kyllä äiti tietää

9. huhtikuu 2015, Ilkka Karisto

Moni toivoo tulevan eduskunnan päättävän isien ja äitien vanhempainvapaiden tasapuolisemmasta jakamisesta. Mitenkähän mahtaa käydä, kun vaalimainosten perusteella eduskuntaan näyttäisi olevan pyrkimässä pelkkiä äitejä?

Kokoomuksen Laura Räty esittelee Facebook-mainoksessaan olevansa (tässä järjestyksessä) ”Äiti, lääkäri, sosiaali- ja terveysministeri ja intohimoinen kuntoilija”.
Demareista vihreisiin loikannut Susanna Rahkonen on lehtimainoksessa ”varatuomari, kansanedustaja v. 99–07, kaupunginvaltuutettu, kolmen koululaisen äiti”.
Toinen vihreiden ehdokas, Kaisa Hernberg, on saanut mainokseensa suosittelijaksi puoluetoverinsa Mari Puoskarin, jonka mukaan ”Kaisa on ympäristöteknologian ja vastuullisen talouspolitiikan osaaja. Hän on naisjohtaja ja hyvä äiti. Siksi tuen Kaisaa.”
Ai että juuri siksi? Millä ihmeen tavalla äitiys pätevöittää kansanedustajan tehtävään?
Ei millään tavalla. Äitiys mainitaan, koska se tekee ihmisesestä automaattisesti paitsi hyvän ihmisen, myös kaikkien äitien edunvalvojan. Ja äitejähän äänestäjissä riittää.

Vaalimainoksista päätellen eduskuntaan ei ole pyrkimässä isiä. Perheellisetkin miesehdokkaat määrittelevät itsensä mieluummin vaikka Venäjä-asiantuntijaksi (Kai Mykkänen, kok.) tai duunariksi (Jape Lovén, sd.), ja moni listaa mainoksissaan kaikki mahdolliset tittelit ja luottamustoimet. Keskustan Lauri Kontrolla niitä piisaa: ”VTM, EMBA, päätoimittaja, osuustoimintajohtaja, diplomaatti, luonnonsuojelija, metsästäjä.”
Mutta ei kuitenkaan isä, vaikka Kontrolla on neljä lasta.
Puoluetoveri Antti Kaikkonen sentään mainitsee perheensä mainoksessaan, mutta olisikin outoa jos hän ei sitä tekisi, sillä hänen perheensä on saanut lehdissä muutenkin huomattavasti enemmän palstatilaa kuin hänen poliittiset ajatelmansa. Mainoksessa Kaikkonen ei silti korosta olevansa isä, vaan asia käy ilmi ansioluettelosta: ”Kansanedustaja, 41 v. valtiotieteiden kandidaatti, Tuusula. Perhe: vaimo Satu ja yksivuotias poika (sijaisvanhemmuus). Reservin yliluutnantti.”
Kontron ja Kaikkosen kanssa samoista äänistä Uudenmaan vaalipiirissä kilpailee entinen pääministeri ja kahden lapsen isä Matti Vanhanen. Hän määrittelee mainoksissaan itsensä yhdellä sanalla: ”Realisti.”