Hyvä vaaliuutinen Jakomäestä

20. huhtikuu 2015, Ilkka Karisto

Joskus on kiva olla väärässä. Viime viikolla Long Play julkaisi toimittaja Maria Mustrannan jutun Jakomäestä, koillishelsinkiläisestä lähiöstä, jossa perinteisesti äänestetään laiskemmin kuin missään muualla Helsingissä.
Jutussa pohdittiin, mahtaako nyt käydä jopa niin, että Jakomäessä enemmistö äänioikeutetuista jättää äänestämättä.
Ja vielä mitä! Jakomäkeläiset äänestivät innokkaammin kuin pitkiin aikoihin. Äänestysalueella Jakomäki A uurnilla kävi 58,3 prosenttia äänioikeutetuista. Edellisissä eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 55,6, mikä sekin oli Jakomäessä harvinaisen korkea.
Tällä kertaa Jakomäki ei jäänyt edes Helsingin äänestystilastojen viimeiseksi. Itä-Helsingin Vesalassa äänestysprosentti oli 55,5.

Jakomäkeläiset luottivat jälleen perussuomalaisiin. Heitä kannatti 29,5 prosenttia äänensä antaneista. Alueen perinteinen valtapuolue SDP sai 21,3 prosenttia äänistä, ja kymmenen prosentin ääniosuuden ylittivät – rimaa hipoeen – myös vihreät, kokoomus ja vasemmistoliitto.
Neljä vuotta sitten Jakomäen ylivoimainen äänikuningas oli perussuomalaisten Timo Elo, vuodesta 1990 Jakomäessä asunut monialayrittäjä ja matelijoiden kesyttäjä. Tällä kertaa hän ei lähtenyt ehdolle, koska on kyllästynyt politiikkaan.
Niinpä vaaleissa ei ollut yhtään Jakomäessä asuvaa ehdokasta. Sekään ei äänestäjiä haitannut. Jakomäen uuden ääniharavan asuinpaikka on ollut viimeiset neljä vuotta Bryssel. Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho sai äänestysalueella Jakomäki A yhteensä 67 ääntä, eli 5,2 prosenttia kaikista annetuista äänistä.