Fennovoima-hanke voi kaatua kesäkuussa

18. toukokuu 2015, Hanna Nikkanen

Fennovoiman Pyhäjoelle rakennuttaman ydinvoimalan tulevaisuus on vaakalaudalla – ainakin kuuden viikon ajan.
Yhtiön on jätettävä voimalan rakentamislupahakemus kesäkuun loppuun mennessä. Samalla sen on esitettävä selvitys omistuspohjastaan. Rakentamislupa myönnetään vain siinä tapauksessa, että 60 prosenttia ydinvoimayhtiön omistajista on Suomesta, EU:sta tai Eta-alueelta.
Fennovoima ei ole vielä saanut eurooppalaista omistuskiintiötä täyteen. Eri arvioiden mukaan tavoitteesta puuttuu 4–8 prosenttiyksikköä. Kolmasosan Fennovoimasta omistaa Venäjän valtionkorporaatio Rosatom, joka myös huolehtii ydinreaktorin rakentamisesta.
Viime vuoden joulukuussa uutisoitiin, että suomalainen valtionyhtiö Fortum pelasti hankkeen tulemalla mukaan jopa 15 prosentin osuudella. Tähän päivään mennessä Fortum ei kuitenkaan ole sitoutunut ostamaan yhtäkään Fennovoiman osaketta.
Fortumin hidastelu johtuu yhtiön Venäjän liiketoimien ongelmista ja niihin liittyvistä mutkikkaista yritysjärjestelyistä. Rosatom houkutteli Fortumin mukaan Fennovoimaan lupaamalla sille vastineeksi vesivoimahankkeita Venäjällä. Rosatom, Fortum ja venäläinen kaasujätti Gazprom jakavat parhaillaan uusiksi Luoteis-Venäjällä toimivan energiayhtiö TGK-1:n vesi- ja lämpövoimabisneksiä.
TGK-1 teki viime vuonna heikon tuloksen, eivätkä yritysjärjestelyt ole edenneet suunnitellussa aikataulussa. Rosatomilla ja Fortumilla on kiire saada asia pakettiin ennen Fennovoiman rakentamisluvan viimeistä hakemuspäivää. Gazpromilla moista hoppua ei ole.
Jos TGK-1-järjestelyä ei saada valmiiksi kesäkuussa, Fortum ei osallistu Fennovoimaan. Silloin rakentamisluvan ehdot tuskin täyttyvät ja voimalasta tehty valtioneuvoston periaatepäätös raukeaa.

  • Nyt Fennovoima yrittää kaikin keinoin houkutella mukaan uusia osakkaita, pieniäkin – yhtiön noin 50 omistajasta suurin osa on paikallisia energiayhtiöitä. Etenkin Pohjanmaan kunnissa on käyty kevään aikana tiukkoja taisteluita kunnallisten sähköyhtiöiden Fennovoima-omistuksista. Osa kunnista, esimerkiksi Uusikaarlepyy, on vetäytynyt Fennovoimasta kokonaan, kun taas toiset kunnat kasvattavat omistusosuuttaan. Jokaista päätöstä edeltää aktiivinen lobbaus.
    Myös Helsingin kaupunki omistaa pienen siivun Fennovoimaa Vantaan Energian kautta. Kaupunginvaltuusto äänestää tämän viikon keskiviikkona vihreiden aloitteesta, joka irrottaisi Helsingin Fennovoimasta.
    Kaiken lobbaamisen ja poliittisen väännön keskellä työt itse ydinvoimala-alueella ovat jo alkaneet. Hanhikiven niemellä on hakattu metsää ja rakennettu teitä. Suunnitellun voimalan alle jää kymmenkunta mökkiä. Pakkolunastusprosessi on käynnissä ja mökkien on oltava tyhjinä toukokuun loppuun mennessä.
    Fennovoiman mukaan venäläiset työntekijät saapuvat paikalle heti, kun rakentamislupahakemus on jätetty.

Fennovoiman hanke ei ole ensimmäistä kertaa epäonnistumisen partaalla. Alunperin reaktoria oli rakentamassa saksalainen E-On, joka vetäytyi hankkeesta vuonna 2012. Tilalle ilmoittautui Rosatom.
Viime syyskuussa Venäjän valtionkorporaation mukanaolo näytti kiusalliselta, kun EU päätti Ukrainan sotaan liittyvistä Venäjä-pakotteista. Tuolloin valtioneuvosto asetti rakentamisluvan ehdoksi, että yhtiössä on ainakin 60 prosentin eurooppalainen osakasenemmistö. Moni epäili hankkeen kaatuvan siihen.
Fennovoiman edustajat vakuuttivat hymyillen uskoaan tulevaisuuteen. Epäilin sitä bluffiksi. Myhäilyn syyksi paljastui Fortum-kortti, jonka fennovoimalaiset pitivät pitkään piilossa.
Mutta selviytyykö Fennovoiman hanke kesäkuun lopun määräajan yli? Fennovoiman edustajat vakuuttavat minulle, että huolta ei ole. Ehkä yhtiöllä on hihassaan vielä yksi kortti – tieto Fortumin tilanteesta, jatkoaika hallitukselta, uusi suurosakas? Tai sitten he tällä kertaa todella bluffaavat.

  • Hanna Nikkasen Fennovoima-tutkimus on osa Suuri journalismiralli -kampanjaa, jossa lukijat kutsutaan tukemaan tutkivien juttujen tekemistä. Joukkorahoittajat saavat mm. keräilyharvinaisuudeksi muodostuneita LP-kirjoja.