Asun Hollywoodissa, koomikko ahdistelee alakerrassa

28. lokakuu 2017, Ilkka Pernu

Keskiviikkona 18.10. amerikkalainen näyttelijä-koomikko Andy Dick kouri Vampire Dad -elokuvan kuvauksissa ääniryhmään kuuluvaa naista. Kaksi muuta kuvausryhmän jäsentä oli juuri esittänyt ohjaajalle samansuuntaisen valituksen. Tiedän tapauksesta, koska asun kuvauspaikan yläkerrassa.

Opiskelen käsikirjoittamista Los Angelesissa. Asun vuokrahuoneessa North Hollywoodissa, ja kotitaloni on valittu 1960-luvulle sijoittuvan kauhukomedian kuvauspaikaksi.

Ja heti ensimmäisenä kuvauspäivänä elokuvan tähti pilasi kaiken.

Ohjaaja Frankie Ingressia kertoi minulle ennen kuvauksia ylpeänä, kuinka he ovat onnistuneet saamaan pienen budjetin elokuvaan mukaan Andy Dickin, melko tunnetun koomikon, joka on esiintynyt elokuvissa ja televisiosarjoissa yli 20 vuoden ajan. Vampire Dad on Ingressian ensimmäinen ohjaus.

Keskiviikkoiltana Ingressia oli järkyttynyt. Koko päivän kuvaukset piti uusia. Ei kiva startti ohjaajan uralle.

Ahdistelu tapahtui kaksi viikkoa sen jälkeen, kun New York Times julkaisi laajan artikkelin Hollywoodin todennäköisesti vaikutusvaltaisimman elokuvatuottajan Harvey Weinsteinin harjoittamasta, vuosikausia jatkuneesta ahdistelusta. Juttu avasi patoluukut. Tätä tekstiä kirjoittaessa yli 50 naista on kertonut Weinsteinin ahdistelleen, osa jopa raiskanneen.

Weinstein ei jäänyt ainoaksi. Uutisten jälkeen lukuisat naiset ovat kertoneet viihdealalla toimivien miesten karmivasta käytöksestä – myös Suomessa.

Yhteistä tapauksille on se, että hyväksikäyttäjät ja ahdistelijat ovat miehiä viihdealan huipuilta, ja he ovat valinneet lähes poikkeuksetta uhreikseen uransa alussa olevia naisia. Miehet ovat jatkaneet toimintaansa, koska ovat voineet. Tähän asti he ovat voineet luottaa siihen, että eivät jää kiinni – tai siitä ei ole heille mitään seurauksia. Weinsteinin käytös on ollut “kaikkien” tiedossa, mutta siihen puuttumalla ahdistelun kohteet olisivat voineet varmistaa itselleen porttikiellon elokuvabisnekseen.

Mutta onko Weinsteinin jälkeinen Hollywood erilainen paikka työskennellä?

Kaksi päivää ahdistelutapauksen jälkeen Vampire Dad -elokuvan kuvausten lounastauolla odotti mies, jota ei aiempina päivinä ollut näkynyt. Elokuvan tuottaja esitteli hänet juristiksi, joka halusi haastatella silminnäkijöitä. Menettely auttaisi uhria, jos tapaus etenisi oikeuteen.

“Jos on mukavampi puhua naispuoliselle juristille, se on mahdollista”, juristi kertoi. “Elämme nyt uutta aikakautta eikä kukaan tiedä, miten tarkalleen pitäisi toimia. Ennen asiat lakaistiin maton alle, mutta Weinstein-tapauksen jälkeen niin ei tehdä.”

Andy Dickin päihdehistoria on pitkä ja julkinen, ja aiemmista ahdistelutapauksista on mustaa valkoisella. Dick on tehnyt sekoilustaan tavaramerkin: hän on muun muassa esiintynyt itsenään sekopäisissä Zoolander-elokuvissa.

Juristin puheenvuoron jälkeen Vampire Dadin tuottaja Jed Rhein vakuutti työryhmälle, ettei ollut tiennyt Dickin luonteen tästä puolesta. (Jännä, että asia tuli yllätyksenä; jopa Wikipedia-artikkelissa on pitkä osio Dickiin kohdistuneista ahdistelusyytteistä. Vuosi sitten Vice-lehden jutussa hän tosin vakuutti selättäneensä päihdeongelmat.)

Keskiviikon jälkeen Andy Dickia ei enää kuvauspaikalle päästetty. Hänen tilalleen palkattiin toinen näyttelijä. Viikonlopun aikana Dickin nimi oli poistettu elokuvan tiedoista Internet Movie Database -sivustolla.

"Asia on minun vastuullani. Ahdistelu on anteeksiantamatonta, mutta otamme tämän vakavasti", Rhein sanoi kuvausryhmälle. "Me teemme viihdettä. Ihmiset ovat tärkeämpiä kuin viihde. Haluamme huolehtia teidän hyvinvoinnistanne."