Aitoa ja terveellistä kotiruokaa

25. maaliskuuta 2015, Ilkka Pernu

Tuula on päättänyt laittaa aamupalaksi aitoa kotiruokaa. Hän paistaa rasvaisella pannulla yhden grillimakkaran, kaksi paahtoleipää ja sata grammaa pekonia.

Myös Tiina luottaa aitoon kotiruokaan. Hän valmistaa perheelleen salaattia – se koostuu uunimakkarasta ja pastasalaatista, johon tulee sipulia, herne-maissi-paprikaa, kinkkusuikaleita, paprikamajoneesia ja kermaviiliä.

Espoolaisen Minna-Liisan aito kotiruokabravuuri on aurajuustoliharullat. Ne käristetään rasvassa ennen kuin laitetaan uuniin. Toisessa versiossa pekonisiivujen päälle taputellaan jauheliha levyksi, päälle juustoviipaleiita. Lopuksi levy rullataan ”suomalaiseksi sushiksi”.

Liisan aito kotiruoka on tällainen: ”Ota Hk.n sininen lenkki, siihen omenaporalla reikä keskelle, siis pitkittäin, tunge emmental puikkoina sisään, kääräse voitaikinaan ja paista uunissa kullanruskeiksi.”

Facebookin suositun Kotiruokaryhmän aihe on ”edullista kotiruokaa terveellisesti”.
”Ei linkkejä blogeihin eikä teollisten valmistajien sivuille”, ryhmän säännöissä määrätään.

Kotiruoka on niin aitoa ja terveellistä, ettei ole ihme, että myös monet ravintolat ovat alkaneet sitä valmistaa. (Esimerkiksi helsinkiläinen Zetor tarjoaa kotiruokaa Kaivopihalla: kermaista pyttipannua ja traktorimiehen pihviä.) Mutta ei ravintola-annos koskaan ole sama asia kuin aito omassa keittiössä valmistettu ateria. Kun terveellisen kotiruuan valmistaa kokonaan itse, tietää varmasti, mitä suuhunsa panee.
Tuula kaulii voitaikinalevyjä hieman tavallista pidemmäksi ja puolittaa ne pitkittäin. Taikinan sisään hän käärii nakin. Saumakohta laitetaan alapuolelle, pinta voidellaan munalla.